2020. április 5., vasárnap

Kis Ervin: Noé kiszáll a bárkából - Jelenlegi ára: 90 Ft

Noé töprengve nézett a távolba a bíbor ruhás alak válla felett. – Másik világba sodort az áradat? Két világ létezik?
Prométheusz fia eltaszította magát az ablaktól, széles ívben körülmutatott a karjával a látóhatáron.
– Egybefolynak a vizek! A világ egy! "
A bibliai özönvíz túlélője meg nem gondolt hitének biztonságával ellenszegülésre, érvelésre, kérdezésre készteti Deukaliónt, Zeusz özönvizének túlélőjét.
És a kérdések újabb kérdéseket sugallnak, a kérdésekre válaszok formálódnak, hogy Noét a „ nem” és a „ miért” kimondására kényszerítve, a két ember találkozásából a végtelen víz közepén megszülessék az emberi gondolat, melynek „ apja az ellenszegülő, kétkedő értelem, szülőanyja pedig a kutató kíváncsiság”:
„ Nézd meg jól – mutat a bárkára Deukalión. – Vedd szemügyre, most kívülről látod. Íme, az élet magjának rendelt isteni mű! Kiválasztottságod jelképe! Irányíthatatlan, megmozdíthatatlan. Nem hajtja se evező, se vászonból szabott szárnyba fogva a szél. Ormótlan, nehéz; de a tehetetlen bezártakkal együtt kényére sodorja az ár. Megnyithatatlan ajtaja mélyen a víz alatt. Ablaka egyetlen, belsejébe csak szűk réseken hatol be a levegő és a fény. Vigasztalanul bekenve az egész fekete szurokkal! És a bukott angyal megátkozott fia, hogy a függeszkedő szörnyet se feledjem, aki teljessé teszi a képet. ”
Könyv: Kis Ervin: Noé kiszáll a bárkából
Kiadó: Magvető
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 1980
Oldalszám: 250
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9632711211


Jelenlegi ára: 90 Ft
Az aukció vége: 2020-04-05 15:36 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése