2020. augusztus 21., péntek

1B137 Vissy Károly meteorológiai iskolája atlasz és cd - Jelenlegi ára: 6 000 Ft

Eredeti dobozában található Magyarország éghajlati atlasza könyv, és cd melléklet.
Feliratok:
VISSY KÁROLY METEOROLÓGIAI ISKOLÁJA
OMSZ
Szélesség: 24. 5 cmHosszúság: 33 cmSúly: 1. 2 kgVissy Károly[bevezető szerkesztése]
  
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Vissy Károly
Született
1935.  augusztus 30.
Miskolc
Elhunyt
2011.  november 4. (76 évesen)
Budapest
Házastársa
dr. Takács Mara
Gyermekei
Vissy Zsolt
Vissy László
Vissy Balázs
Szülei
Dr. Vissy Károly
Jancsó Ilma
Foglalkozása
meteorológus
Vissy Károly György (Miskolc,  1935.  augusztus 30.  ?  Budapest,  2011.  november 4. [1]) meteorológus, a magyar média-meteorológia megteremtője, az időjárás-előrejelzésnek és a meteorológia népszerűsítésének szakembere.
Tartalomjegyzék
1Élete
1. 1Iskolái
1. 2Munkássága
2Díjak, érdekességek
3Publikációk
4Források
5Külső hivatkozások
 Élete[szerkesztés]
Édesapja Dr. Vissy Károly (1895? 1953) katonaorvos, édesanyja Jancsó Ilma (1905? 1983) könyvelő volt. Felesége, dr. Takács Mara (1943) mezőgazdasági gépészmérnök. Három fia született: Zsolt (1962) vállalkozó, László (1962? 2003) villamosmérnök és Balázs (1972) programozó matematikus.
 Iskolái[szerkesztés]
Gyermekkora első tizenkét éve ? a történelem jóvoltából ? mozgalmas volt. Családja Miskolcról Sopronba költözött, az elemi, illetve általános iskolát Kassán kezdte, Miskolcon és a bajorországi Neuburg an der Donauban (1945? 47) folytatta, majd 1949-ben Újdiósgyőrben fejezte be. Az ezt követő évei a Diósgyőri Gimnáziumban döntő befolyással voltak az életére, elsősorban a pályaválasztására. Az iskola csillagászati és meteorológiai szakkörének aktív tagja és két éven át diákvezetője volt. A szakkörben végzett munka keltette fel érdeklődését a meteorológia iránt, s ez az érdeklődés az azt követőt közel hatvan év során sem csökkent. Pályafutása elindulásában édesanyja támogatása és sok szerencse segítette. Többek között 1953-ban felvették az ELTE TTK meteorológus szakára, [2] ahol 1957-ben védte meg a diplomáját.
 Munkássága[szerkesztés]
Első munkanapjától kezdve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ, korábban OMI) munkatársa volt. Munkaviszonya első hét évében a repülésmeteorológia területén dolgozott, két évet a miskolci repülőtéren, öt évet a Ferihegyi repülőtéren.
Ezt követően 1970-ig a Rövidtávú Előrejelző Osztály tudományos munkatársa, majd 1974-ig tudományos csoportvezetője volt.
1971-ben meghívást kapott a 17. szovjet Antarktisz-expedícióban való részvételre. Közel fél évet töltött el a Vize Professzor nevű tudományos kutatóhajón, ezen belül egy hónapot az Antarktisz Mirnij és Vosztok nevű kutatóállomásain.
Az expedícióban az alábbi feladatokat végezte:
vezette a hajó időjárás-előrejelző részlegét,
megírta a hajó 13. kutatóútjának (54 000 km) időjárási krónikáját,
hazai megbízás alapján aerosol-méréseket végzett az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán antarktiszi térségében (A mérések eredményeit összefoglaló tudományos dolgozat, amelynek megírásában társszerzőként részt is vett, 1973-ban MTA-díjat nyert. )
Antarktiszi útjáról az érdi Magyar Földrajzi Múzeum ? Magyar utazók, földrajzi felfedezők? kiállításán tablók láthatók.
1974-ben az OMSZ elnöke, Barát József megbízta a polgári kisgépes repülések (mezőgazdasági, sport-, mentő, szállító repülések) meteorológiai biztosításának (kiszolgálásának) megszervezésével. A feladatra létrehozott általános repülésmeteorológiai osztály 1975. január 1-jén kezdte meg tevékenységét, amelynek vezetését 1978-ig látta el.
1978-ban a Központi Előrejelző Intézet (KEI) időjárás-előrejelző főosztálya vezetőjének nevezték ki. Új beosztásában fő feladata a meteorológiai szolgáltatások mind szélesebb körű gazdasági hasznosítása, új felhasználói területek feltárása volt. Hasonló hangsúlyt kapott munkájában az ezt a tudományos szolgáltató feladatot (ezen belül is a veszélyes időjárási jelenségek ultrarövid távú előrejelzését) megalapozó fejlesztések és kutatások. Szélesebb alapon folytathatta a kitűzött feladatok megoldását 1985-től 1989-ig mint a KEI igazgatóhelyettese, ezt követően 1992 végéig mint annak igazgatója.
A rendszerváltást követően, a kilencvenes évek elején az OMSZ-t is elérték a társadalmi és politikai átalakulás gazdasági hatásai. A szervezet igen nagyarányú egyszerűsítésre kényszerült, ennek során szűnt meg a Központi Előrejelző Intézet.
1993-tól 1998-ig a szolgáltató feladatokat folytató, újonnan alakult Kereskedelmi Szolgáltató Irodát (OMSZ-KERSzI) vezette. Működésének hat éve alatt a KERSzI reálértékben négyszeresére növelte a pénzügyi szerződések keretében végzett időjárási és éghajlati szolgáltatásokból származó bevételeket. Ezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az OMSZ ? szakmai munkájának leértékelődése nélkül ? túlélte a központi költségvetésből kapott támogatás reálértékének fokozatos csökkenését.
1973 és 1999 között az ENSZ szakosított szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet (WMO) két állandó bizottságának munkájában (Repülésmeteorológiai Bizottság és az Alaprendszerek Bizottsága) Magyarország hivatalosan bejelentett képviselőjeként vett részt.
1997-ben javaslatára létrejött az OMSZ épületében az a tévéstúdió, amely azóta több TV társaságot is kiszolgál, ahol Vissy Károly, mint az MTV főmeteorológusa, valamint meteorológus kollégái adtak, illetve adnak naponta többször is szakértő jelentést.
1999-2005 között az OMSZ elnökének szakmai főtanácsadója. Majd másfél év szünet után, 2007-től az OMSZ kommunikációs részlegénél tevékenykedik szakmai tanácsadóként.
Pályafutása során végig arra törekedett, hogy a meteorológiát ? és ezen keresztül a természettudományokat ? közelebb hozza az emberekhez, szakmája eredményeit és szolgáltatásait minél közérthetőbben tegye elérhetővé az emberek számára. Ez a törekvés vezette el a média-meteorológiához, amelynek magyarországi meghonosításában jelentős részt vállalt.
A Magyar Rádióban 1968-2000 között, a Magyar Televízióban 1967-től haláláig részt vett ? külső munkatársként ? az időjárás-jelentések és környezeti tájékoztatók megszervezésében, mindenkori szerkesztésében és rendszeres előadásában.
Hazai és nemzetközi szaklapokban összesen 37 tudományos publikációja jelent meg
 
Forrás: wikipédia
Termékeim között több földrajz témájú tárgy található, kérem tekintse meg őket ide kattintva!
A termékről további nagy felbontású képek!
ÁRUIM ZÖME ANTIK ÉS RÉGI TÁRGYAKBÓL ÁLL.
SZEMÉLYES ÁTVÉTELI LEHETŐSÉG BUDAPESTEN (IX. ) ILLETVE SZEGEDEN!
 
Szállítás
Termékeinket az MPL futárszolgálattal küldjük! Terjedelmes tárgyaink szállításában külön díjazás mellett tudunk segíteni! Szállítási módok az alábbiak szerint alakulnak
 
Személyes átvétel Budapest IX.
 
 
Személyes átvétel Szeged
 
 
MPL csomag előre utalással
 
 
MPL csomag utánvét
 
 
Fizetés
A vételár és szállítási költség kiegyenlítésére az alábbi lehetőségeket biztosítjuk
 
Személyes átvételkor készpénzben
 
 
Banki átutalás
 
 
Utánvét
 
 
Paypal (MasterCard, Visa)
 
 
Szállítási, átvételi idő
A termék vásárlását követően a szállítási, kézhez vételi idő az alábbiak szerint alakul belföldön
 
Személyes átvétel
1-5 munkanap
 
 
MPL csomag előre utalással
2-3 munkanap
 
 
MPL csomag utánvét
1-3 munkanap
 
( időjárás meteorológus időjárás-jelentés időjárás-jelentő )

Jelenlegi ára: 6 000 Ft
Az aukció vége: 2020-08-21 21:28 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése